Mat att undvika när du har IBS

Emma Lundqvist
Emma Lundqvist·22 november 2025
Mat att undvika när du har IBS

Cirka en av tio personer har IBS och många besöker caféer utan att veta vilka rätter som orsakar magbesvär. IBS mat att undvika är faktiskt en viktig fråga när du navigerar menyn på Limtorget. Vi hjälper dig att välja rätt och hitta goda alternativ som passar din mage bättre.

Klassiska café-favoriter som triggar symtom

Fet mat skapar ofta problem för magar med IBS. Smörkrämer, bakverk och starka kryddor är vanliga skyldiga. Många märker att magen reagerar när lök och vitlök kommer in i bilden. Kaffe i stora mängder stimulerar tarmen och kan orsaka obehag (jag vet själv hur det känns). Kombinera flera av dessa samtidigt och symtomen förvärras ofta kraftigt.

Vad du kan välja istället på caféet

Det goda nyheter är att det finns gott om alternativ. Glutenfritt eller laktosfritt bröd till kaffet passar många bättre än vanligt bröd. En kopp kaffe räcker oftast före två. Välj fisk eller kyckling framför rött kött. De proteiner belastas tarmen mindre.

Frukter gör skillnad också. Banan, apelsin och bär tolereras väl. Äpple och päron kan orsaka mer gas och obehag. Ris, potatis och quinoa är bra grundmat när du inte vet vad du ska välja.

Tips när du besöker Limtorget

  • Fråga personalen om ingredienser och lök i rätterna
  • Många kan anpassa mat när du berättar om dina behov
  • Begränsa kaffe till en kopp per dag under startfasen
  • Prova koffeinfritt om vanligt kaffe ger problem
  • Tugga långsamt och noggrant
  • Välj enkla rätter framför komplicerade med många komponenter
  • Ät små portioner hellre än stora måltider

En låg-FODMAP-diet kan hjälpa

Många människor med IBS mår bättre när de undviker svårsmälta kolhydrater. Det kallas låg-FODMAP-dieten. Du experimenterar själv för att se vad kroppen tål. Kolla ingredienserna och fråga personal på caféet vad som passar dina behov.

Det viktigaste är att lyssna på din kropp. Vad som triggar symtom skiljer sig mellan människor. Börja med att undvika det mest problematisk och lägg gradvis till mat när du vet vad du tål. Din mage kommer tacka dig för det.

Dela: