Vad blir det för mat på middagen

Det klassiska spørsmålet när du sätter dig på ett café är enkelt: "Vad blir det för mat?" Svaret beror på vad som lockar dig just nu. Menyval handlar om att kombinera smak, trender och hållbarhet. På cafelimtorget.se tänker vi mycket på hur dessa delar hänger ihop och skapar bra matupplevelser för våra gäster.
Vad är populärt på menyerna nu?
Vegetariska smörgåsar och bowls dominerar många caféers utbud idag. Gäster väljer hellre en färsk salatbål med rostade kikärter än en tung macka. Specialkaffe från små rostare får större plats på menyerna (och det märker man på smaken). Bakverk med moderna twists som sourdough-bröd, matcha-tårtor och glutenfria kakor lockar många gäster. Caféer mixar klassik med nytt genom att servera gamla recept gjorda med moderna ingredienser. En klassisk kanelbulla blir något speciellt när den görs med spörad mjöl och fairtrade-socker.
Hållbarhet och närproducerade råvaror
Gäster bryr sig alltmer om var maten kommer ifrån. Det spelar roll om grönsakerna är odlade lokalt eller om köttet kommer från ett hållbart djuruppfödning. Caféer kan arbeta med ekologiska leverantörer i närheten för att få färskare produkter till bättre priser. Du sparar pengar och miljön vinner. En annan viktig del är att minska matsvinn genom bättre planering och lagring av ingredienser. Trötta grönsaker blir smoothies. Gammalt bröd blir krutonger. Det är faktiskt rätt enkelt.
Hur du anpassar menyn efter behov
Olika gäster har olika behov och begränsningar. Glutenfritt, laktosfritt och veganskt bör finnas på menyn. Det behöver inte vara komplicerat ofta räcker det med tydlig märkning. Säsongsväxling hjälper dig att erbjuda färska ingredienser när de är billigast och bäst. På hösten fokuserar du på äpplen och pumpa. På våren lyser jordgubbar och sparris upp menyerna. Använd sociala medier för att visa vad som finns just nu. Bilder av dagens specialare säljer mycket bättre än långa beskrivningar i en meny.



